Friday, March 7, 2008

Religion, och allt däremellan

För tillfället sitter jag och färdigställer en artikel om religionens inflytande i dagens samhälle. Jag har länge fascinerats av den samtida religionsdebatten (vilket jag bland annat skrivit om här) och ville därför sammanfatta några riktigt intressanta inlägg i en bloggpost, likt dem i länkarna nedan:

Religiösa såväl som antireligiösa yttringar (här och här) skapar enorm uppståndelse i vår tid. Det är därför svårt att tro på uttalanden om att religionen går mot sin död. Möjligen är det rimligt att spekulera i vad en radikalisering av religioner kan leda till för samhällsklimatet. Västerländska samhällen uppvisar idag en pluralism av teologiska inriktningar. Ofta hamnar moderniteten på direkt kollisionskurs med en mer deistisk inställning (här, här och här).

Men det finns även anledning att diskutera radikaliseringen av vetenskaplig ateism/sekulariseringen/upplysningen av samhället (och inte minst kritiken av kristendom i västvärlden). Vi kan här urskilja tre sorters ateister.
Det grundläggande problemet är kanske inte så mycket en fråga om semantik (även Richard Dawkins medger att han är agnostiker, eftersom sannolikheten att Gud existerar bara är "nästan noll") som en mer omfattande fråga om ontologi. Kanske är det just en sådan kontemplativ debatt som dagens stressade samhälle behöver. Frågan om Guds existens blir en proxydebatt kring uppfattningen av våra egna, själsliga tillkortakommanden.