Monday, October 13, 2008

Paul Krugman - nej!!!

Ibland blir världen mer ironisk än man kan ana: Paul Krugman tilldelades idag Nobelpriset i ekonomi.
Ur ett ekonomiskt-teoretiskt perspektiv (själv tvingade jag mig igenom hans och Obstfelds bok om makroekonomi - internationella handelsteorier och monetära teorier - redan på A-kursen i nationalekonomi) bör priset nog snarare ses som ett tack för lång och trogen tjänst än ett tecken på att han har stått bakom några mer häpnadsväckande rön. Nuförtiden är hans mest uppseendeväckande skrivningar dem som han producerar i sin kolumn i NY Times (och de är så långt från "cutting edge" man kan komma...). Det ironiska är däremot att han får priset nu (hans namn har varit en lågoddsare under de senaste tio åren) när börsen i USA faller och marknaden ska attackeras med keynesianska mått av 700 mdr dollar. Det är nu som keynesianen Krugman ska hyllas, för sin tilltro till politiska regleringar. Det är ironiskt - inte för att hans teorier alltid är särskilt behjälpliga, utan för att han så uppenbart passar in i rollen av en expert som från läktarplats kan skriva "vad var det jag sa?".

Greg Mankiew har redan hunnit länka till Nobelprishemsidan och verkar ställa sig positiv till utnämningen.
Marginal Revolution hade inte hunnit lägga upp någon text än när detta skrevs (tio minuter efter att priset tillkännagavs) men deras permalänk lär bli uppdaterad med kommentarer under dagen för den som vill veta vad några av Krugmans mer namnkunniga kollegor tycker om saken.

Här är några andra bloggar som lär kunna komma med intressanta kommentarer under dagen:
Becker-Posner
Freakonomics

Uppdatering (23.30): Ett par intressanta kommentarer på Nonicoclolasos, med anledning av Niclas inlägg i frågan. Johan Norberg tar hjälp av en del ljusglimtar för att se positivt på saken.